woensdag 29 april 2015

Beltane

Het leukste feest van het jaar komt eraan op 30 april: Beltane, een heksenfeest!


Binnen de hekserij zijn 8 feesten per jaar (sabbats)  waarin de natuur een belangrijke rol speelt. De 8 natuurfeesten hebben allemaal hun eigen sfeer en karakter, maar hebben één ding met elkaar gemeen: goden worden vereerd en er wordt dank gezegd aan de natuur.

Beltane viert de start van de zomertijd. Het is van oudsher het feest van seksualiteit, vruchtbaarheid en creativiteit.
De rituelen van Beltane hebben te maken met het vieren van het leven:
Dansen, zingen, vuurtje stoken, broodje bakken, lekker aan de zuip, diepe gesprekken, veel te hard lachen, blootsvoets buiten.… de passie van het leven vieren!
En zo roepen we overvloed op, goede oogsten, een nieuwe liefde.
Beltane is door de eeuwen heen het meest uitbundige en erotische feest gebleven.
Tijd voor lichtzinnigheid!
Oh ja.. het is (heb ik horen fluisteren) de enige nacht in het jaar dat je gelegitimeerd met een ander mag...

Wat kun je doen met Beltane:

Een groot vuur maken met 9 houtsoorten: eik, voor de god; berk, voor de godin; den, voor geboorte; wilg, voor de dood; lijsterbes, voor magie; appel, voor liefde; wijnstok, voor vreugde; hazelaar, voor wijsheid; meidoorn, voor reinheid.
Wie samen over dit vuur springt, brengt het jaar met elkaar door...
En natuurlijk uitbundig rond de meiboom dansen(een kale berkenstam met groene kroon en kleurrijke linten)
Vier vooral feest met veel wijn, bier en gezelligheid met je alderliefsten.
Oh ja: en een bloemenkrans van madeliefjes in je haar.
En bedenk zelf verder maar de leukste  rituelen.
Als je maar viert!

Op de website The Spirit of the Goddessis vond ik een recept voor Beltane koekjes:

Een half kopje zoete witte wijn
2 eetlepels suiker
1 ei
1 kopje honing
2/3 kopje bloem
Mespuntje  nootmuskaat
Mespuntje kaneel
Mespuntje zout
Zonnebloemolie

Klop het ei met de wijn in een schaal. Meng de bloem, kaneel, nootmuskaat, zout en suiker in een ander schaaltje en roer dit mengsel door het ei/wijnmengsel.
Verwarm de olie in een pan, niet teveel verhitten.
Voeg het mengsel toe, lepel voor lepel.
Bakken totdat de koekjes goudbruin zijn en haal ze dan uit de pan. Laat ze uitlekken en afkoelen op keukenpapier. Doop de koekjes voor het eten in de honing en eet er veelsteveel van.


2 opmerkingen:

  1. Ik vind dat we dit feest ook best ergens in de mei vakantie kunnen vieren toch? Omdat vanavond niet lukt. De natuur is toch van slag. De goden hebben het vast niet door :-). En er zitten bepaalde rituelen in dit feest die me wel aanspreken. Bijvoorbeeld donderdag 7 mei. Doen we voor de lezing dat van dat vuur. Doen we tijdens en na de lezing de rest.... haha!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jaaaaaaaaaaa! Ik doe vanavond een privé Beltane met A. :-) Doen we donderdag met de dames. Welke houtsoorten neem jij mee?

    BeantwoordenVerwijderen